Saera urcă pe scara vieții

  • Story
24. ianuarie 2022
Saera are opt ani și locuiește în Dumbrăveni, o fostă localitate armeană.

Saera este un copil deosebit de inteligent. Ea înțelege mai multe despre viață decât mulți adulți, povestește pedagogul Centrului de Zi Dumbrăveni. Saera are opt ani și participă la activitățile centrului din anul 2018. Ne dorim să îi oferim mai multe șanse la educație și să o sprijinim pentru depăşirea condiţiei ei actuale. Viața Saerei nu este prea ușoară, ea locuind în orașul Dumbrăveni într-o căsuță mică împreună cu mama ei, o mătușă și numeroși verișori. 

O  luptătoare

Saera merge la școală. Ea întârzie de multe ori deseori este chiar ea responsabilă să se trezească şi să se pregătească pentru şcoală. În ciuda tuturor acestor obstacole Saera știe să scrie și să citească foarte bine. „Dacă privești în ochii ei, îți dai seama că înțelege mult mai mult decât credem. Ea percepe lucruri mult mai profunde decât mulți adulți“, spune Eva Gyerko, coordonatoarea centrului. „Saera are o voință foarte puternică. Noi credem că este misiunea noastră să o ajutăm să urce pe scara vieții. Nu ne dorim să se oprească în niciun punct fiindcă îi este teamă. Îi suntem alături pentru a reuși să aibă o viață mai bună decât are astîzi familia ei.“

Centrul de Zi  din Dumbrăveni a fost inaugurat în iulie 2015 cu sprijinul partenerilor din Austria și susține copii și tineri din medii defavorizate inclusiv pe cei aparținând etniei rome. Centrul se ocupă de mai mult de 25 de copii. Pedagogii nu au mereu o activitate ușoară având în vedere trecutul și situația familială a copiilor, însă reuşitele acestora ne fac să înţelegem importanţa pe care susţinerea o are în viaţa lor şi să ne continăm cu dedicare munca.  Centrul funcționează datorită diverselor finanțări create pentru a le oferi copiilor din România șansa de a avea un viitor.